viernes, 6 de octubre de 2017

“Després de l’1-O”


És molt complicat organitzar les idees en dies tan convulsos com els últims. Vaig tenir moltes ganes de plorar i també massa incertesa del que vindrà.

Setmanes de tensió i un cap de setmana clarament inoblidable vaig viure aquí a Catalunya, a Barcelona, al meu barri de Les Corts, a Ítaca -l’escola de les meves filles-, al costat dels meus veïns, a prop de molts altres pares i mares que defensaven el dret a dir, tan intrínsecament pròxima a altres actors i actrius socials que vam protagonitzar el dia històric de l’1 d’octubre de 2017.

Em vaig sentir com en una pel·lícula d’espionatge, tan surrealistament veritable i tan apassionadament real: més de dos milions dues-centes mil persones van aconseguir votar i exercir un dret inviolable com és la llibertat d’expressió, molt al pesar de la por, la impotència i el trencament del drets humans per la utilització irracional de la violència, que lamentablement també va ser protagonista.

Una grandiloqüent admiració i un profund dolor m’inflen el pit i em desborden les llàgrimes.

Els dies abans de l’1-O, la concatenació de fets inimaginables i amb una rapidesa arrasant, preludiaven unes jornades llargues i difícils, però mai com les viscudes. Per mi, pertocava ser i fer i en aquesta autenticitat debel·ladora trobar-me amb mi mateixa i amb el meu voltant.

L’Escola Ítaca del barri de Les Corts de Barcelona era un dels col·legis electorals del Referèndum català de l’1 d’octubre de 2017.

Però, el menyspreu cap al govern autonòmic de Catalunya per part de l’Estat Espanyol, les detencions polítiques, el tancament de pàgines d’Internet per les seves ideologies, l’arribada esperpèntica de grans vaixells als ports de Barcelona i Tarragona amb “cossos i forces de seguretat”, el discurs buit de sentit comú -mai millor dit-, la democràcia molt malferida dies enrere feien pensar que l’1-O mai arribaria per quedar-se. 

El divendres 29 de setembre a Les Corts començava la Festa Major i la imposició de l’Estat Paternalista de tancar els col·legis que fossin electorals, obligant al cos de seguretat català, els Mossos d’Esquadra a ser els “dolents” de la pel·lícula perquè clar, el protagonisme principal se’l reservaven per la Policía del Estado per fer el “dany proporcional i proporcionat”.

Aleshores, com podríem protegir del “tancament” a Ítaca en aquest context? Ens vam organitzar pel dissabte 30 de setembre i el diumenge 1 d’octubre amb unes activitats de Festa Major de la resistència encoberta.

Així, com la majoria del col·legis de Catalunya, ens vam reunir les famílies, els docents, els no docents, els familiars, els veïns del barri i qualsevol que estigués sensibilitzat per la idea de propiciar unes eleccions en defensa de la possibilitat de dir.

Per més protecció encara, dormir a l’escola amenaçada era paranoicament primordial. I així, poder escollir el meu vot materialment impossible, per mi en situació de ciutadana comunitària, per un altre de molt més transcendent: dormir a l’escola de les meves filles, al costat de l’Ulisses, el patró gegant del “cole” per deixar en pau la meva impotència personal i social que m’envoltava. 

Confesso que vaig tenir records de tot arreu i de tota mena: campaments juvenils, boyscauts, “pijamada” o pijama party, “Cordobazo”, “Mayo francés”, “el Corralito argentino”, el “Nunca Más” del Proceso Militar a l’Argentina, el Centre de estudiants de la meva “Escuelita o Escuela de Ciencias de la Información de la Universidad Nacional de Córdoba”, els meus pares que al cel sempre em curen i les meves filles i el meu company de vida a casa nostra acompanyant-me.

Tanmateix, amb una petita colla de gent coneguda o desconeguda compartia una llarga e irònica nit, de molta por i valentia, amb el mateix objectiu comú en nom de la democràcia i sense saber el que passaria el minut següent.

Per una banda, quan despuntava l’1-O amb aquest grup de gent dintre d’Ítaca vam patir moltíssim amb les alarmes, alertes, indicacions fragmentades per seguretat, els telèfons dels advocats o centres de protecció als drets humans escrits al braç, l’”habeas corpus” a la butxaca, i -en el meu cas- el passaport i NIE (Número de Identificació d’ Estranger) amagat al sostenidor per si ens detenien, però amb tot el seny i la consciència que la rapidesa dels esdeveniments ens permetien i afortunadament sense sofrir violència.

Per altre banda, ens vam emocionar profundament per la corrent constant de gent que va començar a apropar-se a la escola tancada como una gàbia per esperar pacíficament des de les 4.40 de la matinada: el del banquet, el de la cadira de rodes, la velleta de 93 anys, el jovenet, el del nen al coll per no tenir cangur, el del megàfon, el del “bocata” de tonyina, aquella mare també itaquina, aquell pare amb ganes de resistir el que vingués.

Ens vam sentir plens per netejar les taules, per viure la arribada clandestina i alliberadora de les urnes, del vots, de cadascú dels participants: apoderats, interventors, presidents de taules, vocals, observadors internacionals que es presentaven a comptagotes per fer possible de el que semblava casi impossible.

Vam necessitar bolígrafs, ordinadors o tablets, connexions a Internet alternatives, carregadors de mòbils que s’esgotaven, cadires, entrepans, aigua, gots, cafè, pastes, regles, fulls, celo, piles que viatjaven màgicament amagades de dintre fins afora de afora fins a dintre amb solidaritat i generositat de la gent del barri, del carrer, dels amics, de la família.

Mentrestant, hi havia qui va obstaculitzar la funcionalitat de les xarxes per impedir la votació, qui va a propinar els cops de porres atropellant a qualsevol i amb graus conseqüències, qui moguts per l’escarni no van tenir mai mesura en les tumultuoses empentes en nom del “control de la societat”. 

A Ítaca vam tenir sort que ni la Guàrdia Civil ni la policia del Estat espanyol vagin entrat al col·legi, ja que al llarg del dia havien actuat a l'escola Pau Romeva i l'Institut Joan Boscà també del barri de Les Corts de Barcelona deixant prou destroçaments i ferits com saldo. Potser, la presència dels observadors internacionals o el destí mateix ens va protegir, no ho sé.

Estic convençuda que no hi ha una altre cosa més clara que parli de nosaltres com les nostres accions tan positives com negatives. Per això, crec que la lectura ha de ser de cara i de contra cara, amb un denominador comú: “LA FORÇA”. La força de la passió per escollir, de la lluita pacífica per la llibertat, de la defensa de la democràcia, de la resistència, de la paciència, de l’atrinxerament per la pau, de la participació massiva, de la consciència social, de les manifestacions de civisme i empatia.

Al front de una força bestial, violenta en la seva màxima expressió, trencadora de qualsevol dret, destructora de qualsevol integrisme humà, empobridora de qualsevol estat.

I a més a més, el passat 3 d’octubre es va realitzar en Catalunya una vaga general multitudinària amb la gent al carrer pel rebuig de la barbàrie del diumenge, contenint-se i mantenint-se en l’estratègia del silenci, les flors, la unió i la calma.
    
Mentrestant, a les 21 hores del dimarts 3 d’octubre escoltaven el discurs del Rei Felipe VI, en teoria “mediador del Estat”, que va arribar dos dies més tard del focus dels fets amb una omissió expressa de la violència i una justificació absoluta del discurs oficial.

“Majestat, així no”, va respondre al rei el President del Govern Català, Carles Puigdemont, el dimecres 4 d’octubre per la seva equivocació a l’hora de mediar, però sense precisar encara del avançament del procés independentista.

Malgrat que m’hauria agradat que el camí sigui d’entendriment, sincerament crec que els catalans mereixen l’oportunitat de la independència i Espanya uns governants i una Constitució a la alçada de la democràcia del segle XXI.

Per últim, he de agrair el moment de compartir amb respecte la mirada digna del poble català i contribuir a la premissa de que estan fent història i al mateix temps, avorrir l’odi, l’atropellament, l’obcecació i la idiotesa de qui viuen a una realitat paral·lela en nom de valors que desconeixen totalment.




(Versión en castellano)

“Después del 1-O”

Es muy complicado organizar las ideas en días tan convulsionados como los últimos. He tenido muchas ganas de llorar y demasiada incertidumbre de lo que vendrá.

Semanas de tensión y un fin de semana claramente inolvidable viví aquí en Cataluña, en Barcelona, en mi barrio de Les Corts, en Ítaca -el colegio de mis hijas-, al costado de mi vecino, cerca de muchos padres y madres que defendían el derecho a decir, tan próxima a otros actores y actrices sociales que protagonizaron el día histórico del 1 de octubre de 2017.

Me sentí como en una película de espionaje, tan surrealistamente verdadera y tan apasionadamente real: Más de dos millones doscientas mil personas consiguieron votar y ejercer un derecho inviolable como es la libertad de expresión, muy a pesar del miedo, la impotencia y la fractura de los derechos humanos por la utilización irracional de la violencia que lamentablemente también fue protagonista. 

Una grandilocuente admiración y un profundo dolor me hinchan el pecho y se me desbordan las lágrimas.

En los días previos al 1-O, la concatenación de hechos inimaginables y con una arrasante rapidez, preludiaban unas jornadas largas y difíciles, pero nunca como las vividas. Para mí, tocaba ser y hacer y en esta autenticidad develadora encontrarme conmigo misma y mi entorno.

La Escuela Ítaca del barrio de Les Corts de Barcelona era uno de los colegios electorales del Referéndum catalán del 1 de octubre de 2017.

Pero, el menosprecio hacia el gobierno autonómico de Cataluña por el Estado Español, las detenciones políticas, el cierre de páginas de Internet por sus ideologías, la esperpéntica llegada de grandes barcos a los puertos de Barcelona y Tarragona con “fuerzas y cuerpos de seguridad”, el discurso vacío de sentido común -nunca mejor dicho-, el común ausente, la democracia muy malherida días atrás hacían pensar que el 1-O nunca llegaría para quedarse. 

El viernes 29 de septiembre en Les Corts comenzaba la Fiesta Mayor y la imposición del Estado Paternalista de cerrar los colegios que fueran electorales, obligando al cuerpo de seguridad catalán, los Mossos d’Esquadra a ser los “malos” de la película porque claro, el protagonismo principal se lo reservaban para la Policía del Estado para hacer el “daño proporcional y proporcionado”.

Entonces, ¿Cómo proteger del “cierre” a Ítaca en este contexto? Nos organizamos para el sábado 30 de septiembre y el domingo 1 de octubre con unas actividades de Fiesta Mayor de la resistencia encubierta.

Así, como la mayoría de los colegios de Cataluña, nos reunimos las familias, los docentes, los no docentes, los familiares, los vecinos del barrio y cualquiera que estuviera sensibilizado por la idea de propiciar unas elecciones en defensa de la posibilidad de decir.

Para mayor protección aún, dormir en la escuela amenazada era paranoicamente primordial. De esta manera, poder escoger mi voto materialmente imposible, por mí en situación de ciudadana comunitaria, por otro mucho más transcendente: dormir en la escuela de mis hijas, al costado del Ulises, el gigante protector del “cole”, para dejar en paz la impotencia personal y social que me rodeaba. 

Confieso que tuve recuerdos de distintos sitios y de todo tipo: campamentos juveniles, boyscauts, “pijamada” o pijama party, “Cordobazo”, “Mayo francés”, “el Corralito argentino”, el “Nunca Más” del Proceso Militar en la Argentina, el Centro de estudiantes de la “Escuelita o Escuela de Ciencias de la Información de la Universidad Nacional de Córdoba”, mis padres que desde el cielo siempre me cuidan y mis hijas y mi compañero de vida desde nuestra casa acompañándome.

Sin embargo, con un pequeño grupo de gente conocida o desconocida compartía una larga e irónica noche, de mucho miedo y valentía, con el objetivo común en nombre de la democracia y sin saber lo que pasaría el minuto siguiente.

Por un lado, cuando despuntaba el 1-O con este grupo de gente dentro de Ítaca sufrimos muchísimo con las alarmas, alertas, indicaciones fragmentadas por seguridad, los teléfonos de los abogados o centros de protección a los derechos humanos escritos en el brazo, el “habeas corpus” en el bolsillo, y -en mi caso- el pasaporte y el NIE (Número de Identificación de Extranjero) escondido en el sujetador por si nos detenían, pero con toda la sensatez y la conciencia que la rapidez de los acontecimientos nos permitían y afortunadamente sin padecer violencia.

Por otro lado, llegó a emocionarnos profundamente esa corriente constante de gente que arribaba a una escuela cerrada como una jaula para esperar pacíficamente desde las 4:40 de la madrugada: el del banquito, el de la silla de ruedas, la viejita de 93 años, el chico, el del nene al cuello por no tener canguro, el del megáfono, el del bocadillo de atún, aquella madre también itaquina, aquel padre con ganas de resistir lo que viniera.

Nos sentimos plenos por limpiar las mesas, por vivir la llegada clandestina y liberadora de las urnas, de los votos, de cada uno de los participantes: apoderados, interventores, presidentes de mesa, vocales, observadores internacionales que se presentaban a cuentagotas para hacer posible lo que parecía imposible.

Necesitamos bolígrafos, ordenadores o tablets, conexiones a Internet alternativas, cargadores de móviles que se agotaban, sillas, bocadillos, agua, vasos, café, pastas, reglas, hojas, celo, pilas que viajaban mágicamente escondidas de dentro hacia afuera de afuera hacia dentro con solidaridad y generosidad de la gente del barrio, de la calle, de los amigos, de la familia.

Mientras tanto, existía quien obstaculizó la funcionalidad de la redes para impedir la votación, quien propinó los golpes de porras atropellando a cualquiera y con graves consecuencias, quienes movidos por el escarnio no tuvieron mesura en los tumultuosos empujones en nombre del “control de la sociedad”.

En Ítaca tuvimos suerte de que no entrara ni la Guardia Civil ni la policía del Estado español, ya que a lo largo de la jornada habían provocado varios destrozos y heridos en la Escuela Pau Romeva y el Instituto Joan Boscà también del barrio de Les Corts de Barcelona. Quizás la presencia de los observadores internacionales o el destino mismo nos protegieron, no lo sé.

Estoy convencida que no hay cosa más clara que hable de nosotros como nuestras acciones tanto positivas como negativas. Por eso, creo que la lectura debe ser de cara y de contra cara, con un denominador común: “LA FUERZA”. La fuerza de la pasión por escoger, de la lucha pacífica por la libertad, de la defensa de la democracia, de la resistencia, de la paciencia, del atrincheramiento por la paz, de la participación masiva, de la conciencia social, de las manifestaciones de civismo y empatía.

En frente de una fuerza bestial, violenta en su máxima expresión, rompedora de cualquier derecho, destructora de cualquier integrismo humano, empobrecedora de cualquier estado.

En tanto, el pasado 3 de octubre se realizó en Cataluña una huelga general multitudinaria con la gente en la calle rechazando la barbarie del domingo, conteniéndose y manteniéndose en la estrategia del silencio, las flores, la unión y la calma.
    
Mientras que a las 21 horas del martes 3 de octubre escuchábamos el discurso del Rey Felipe VI, en teoría “mediador del Estado”, que se tardó dos días para hacer una omisión expresa de la violencia y una justificación absoluta del discurso oficial.

“Majestad, así no”, respondió al rey el Presidente del Gobierno Catalán, Carles Puigdemont, el miércoles 4 de octubre por su equivocación a la hora de mediar, pero sin precisar todavía sobre el avance del proceso independentista.

A pesar de que me hubiera gustado que el camino sea de entendimiento, sinceramente creo que los catalanes merecen la oportunidad de la independencia y España unos gobernantes y una Constitución a la altura de la democracia del siglo XXI.

Por último, debo agradecer el momento de compartir con respeto la mirada digna del pueblo catalán y contribuir a la premisa de que están haciendo historia y al mismo tiempo, aborrecer el odio, el atropello, la obcecación y la idiotez de quienes viven en una realidad paralela en nombre de valores que desconocen totalmente.


  




No hay comentarios:

Publicar un comentario

¡Deja tu comentario aquí!